Keramik - Skötselråd

Tar du väl hand om din keramik håller den i många år
Tar du väl hand om din keramik håller den i många år

Skötselråd

Keramiken är ett levande naturmaterial. Men självfallet ska man använda det, njuta av hantverket och använda sina muggar, tallrikar stora fat och skålar mycket och ofta, ja varje dag.

Din servis, favoritkopparna eller den där examenspresenten du gav bort kan variera något i form, storlek samt färg. Och så är det bara. Levande.

Allt bruksgods tål diskmaskin, ugn och micro.

Våra glasyrer är också godkända för mat och dryck.

De matta glasyrerna kan vara känsliga och få små grå märken av vissa bestick, när partiklar från dem fastnar i glasyren.
Med de blanka glasyrerna uppstår inte detta fenomen.

Glansmedel i diskmaskinen brukar förebygga ev. märken, och det kan även suddas bort.

Skulle det ändå uppstå är det ingen rätt till reklamation.

Sandpapper

Om du hittar något som känns vasst på undersidan av din keramik går det bra att ta ett sandpapper och slipa bort. En liten plutt på dina ljusstakar, en oljelampa eller krukor går alltså lätt att avhjälpa.

Missfärgning

Visst kan det uppstå missfärgningar av te, kaffe och annat i koppar och muggar. Så vill man vara på den säkra sidan är det alltid bra att skölja ur koppar, skålar och formar i väntan på disk.

Temperaturskillnader

Häftiga temperaturskillnader är inte keramikens bästa vän.
Tänk på att formar och skålar, stora fat och tallrikar som plockas ur ugnen inte placeras direkt på en kall bänk- eller stenskiva, eftersom den då kan spricka. Sätt den på ett underlägg så är det inga problem.

Placera inte heller frusen mat i en het form, skål eller övriga delar i din ev. servis. Ta det lite varligt så blir du kompis med din handgjorda keramik.